ELS 400 ANYS

945050_111728505699051_865070517_n

ELS 400 ANYS, recrea un petit microcosmos dedicat a la tercera edat, però sobretot és un documental per a la reflexió sobre la vellesa a partir de la pròpia vellesa, amb la pretensió d’ajudar a tornar a l’esfera pública la darrera etapa de l’existència, que cada cop sembla més relegada a viure’s en l’espai privat.

Ens repeteixen constantment que la nostra societat ha envellit. Cada cop hi ha més persones grans, però quan la bellesa s’esvaeix per donar pas a la vellesa, i la malaltia i la mort s’acosten, aquest gruix de persones, que són moltes més de les que han estat mai, es fan invisibles. Tot i que darrerament, en el marc de la crisi, sembla que recuperen una part del protagonisme en la societat i els mitjans, en el fet d’ajudar altra vegada als fills, una alteració del que consideràvem normal, una novetat convertida en notícia, però que no aconsegueix que l’envelliment esdevingui en un tema de conversa i debat recurrent.

Som vells una  part molt important de la vida, de fet a mesura que creixem ens fem conscients de la joventud que deixem enrere, el pas de la infantesa a l’adolescència, de la joventut a l’edat madura, el creixement dels fills, fins arribar als 65 anys quan ens jubilem, i arribem a aquella època esperada, de llibertat fins hi tot, on podem gaudir i fer realitat tot el que havíem planificat. El negoci al voltant de la tercera edat  és immens, viatges, balnearis, creuers, medicaments, etc.  Però arriba un moment en que apareix el que Pla ha anomenat “la fatiga del cos”, potser una segona etapa de la vellesa, i en aquest moment prenem consciència de la nostra condició, sense cap altre remei que assumir-la

Argument:

A partir de l’experiència d’un grup de persones grans, format per parelles de voluntaris i usuaris del servei d’acompanyament que la Fundació dels Amics de la Gent Gran coordina,  tractarem diversos temes des del seu punt de vista.  Temes seriosos, que els preocupen i a voltes els fa por afrontar, però que arribats a una certa edat no es poden evitar. El cos, la mort, l’experiència, la solitud. Però no ho volem fer des de la malenconia i la tristesa que sembla que hagi de rodejar la representació de la  vellesa, sinó posant  èmfasi en l’experiència i el sentit de l’humor que aquestes persones han anat acumulant al llarg dels anys. Cada vegada tinc més sentit de l’humor, la vida me n’ha fetes de molt grosses, però jo l’he guanyada, ens deia la Carme, una de les nostres protagonistes, anarquista del 36, vídua de guerra, cosidora a doble jornada i supervivent a la mort de les dues filles.

Mostrarem en forma d’històries paral·leles, com les vides de parelles de voluntaris i usuaris es van entrecreuant. Els seus costums, la seva quotidianitat, el que els agrada, es mostraran fins arribar al moment de la trobada setmanal entre les dues persones. Dues hores d’acompanyament, d’intercanvi d’emocions. Aquí és quan es posen en relleu la realitat d’esdevenir vell, el que la nostra societat considera lleig i vol amagar.

Els voluntaris, persones ja considerades velles, ens explicaran com preveuen que serà la darrera etapa de la seva vida, com es preparen per afrontar-la. Mentre que els usuaris, persones encara més grans que pateixen la solitud i l’abandonament, ens mostraran com s’enfronten a aquesta realitat.

Teaser:

Teaser 400 ANYS from Nezvanova on Vimeo.

Crèdits:

Productora: Nezvanova

Co-productors: Fundació Amics de la Gent Gran

Realitzadora: Elisenda Trilla

Productor executiu: Samuel Sebastian

Direcció de fotografia: Joan–Yves Hamon

Anuncis

2 thoughts on “ELS 400 ANYS

  1. Retroenllaç: El ‘webdoc’ desperta a Barcelona « Pas9

  2. Retroenllaç: Vacances? | info NEZVANOVA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s