La Revolta Silenciosa

IMG_2532

El kurd, és un un poble d’origen indoeuropeu que habita a la regió muntanyosa del Kurdistan, al sud-oest del continent asiàtic. La seva població està formada per uns 25 milions de persones, dispersos entre Turquia, l’Iran, l’Iraq i Síria, on n’hi viuen uns dos milions. Precisament, per la fragmentació d’aquesta cultura entre diferents estats —amb la debilitat que això comporta— els kurds han patit discriminacions i persecucions de forma repetida. En el documental La revolta silenciosa dels kurds de Síria volem focalitzar en la realitat dels Kurds que viuen a Síria, principalment a la franja nord del país. I és que amb l’esclat de la guerra civil al país, en el marc de les anomenades ‘primaveres àrabs— els kurds de sirians  han posat en marxa un procés d’autodeterminació històric que vol acabar amb la repressió que viuen des de gairebé 50 anys i promoure el seu reconeixement polític i cultural.

Avui, l’actualitat sobre aquest procés històric que viuen els kurds pateix una gran marginació informativa ja que els enfrontaments armats entre el règim sirià i els diferents grups opositors monopolitzen la cobertura periodística. És per això que creiem necessari donar a conèixer l’altra Síria, aquella que ha apostat per una lluita pacífica des de l’inici de la revolta el març de 2011. Com a periodistes catalans volem analitzar una situació de vital importància, semblant a la viscuda a casa nostra amb la fi de la dictadura franquista i amb paral·lelismes amb la situació que vivim actualment. Per tot plegat, ens proposem enregistrar un film documental de 50 minuts que reculli aquesta realitat des de la base. No és tracta de fer una anàlisi tècnica i diplomàtica dels fets, sinó presentar el dia a dia dels qui estan implicats en aquest procés. Per això, seguirem cinc personatges i amb una mirada audiovisual gairebé contemplativa —evitant entrevistes directes i buscant la interacció entre personatges— mostrarem com viuen dels primers mesos d’aquesta autoproclamada ‘autonomia de facto’.

Sinopsi

A Efrin, en una zona rural del nord de Síria, els Kurds es preparen per a l’arribada de la primavera, que en la seva cultura equival a l’any nou. Enguany, però, aquesta festa (plena de càrrega identitària) es viurà en un context especial: el país ja fa dos anys que està en guerra i, a més, la minoria kurda de Síria —que es mantenen equidistants davant les disputes entre el govern i el rebels— ha aprofitat aquesta inestabilitat per fer-se amb el poder dels seus territoris i reivindicar la seva identitat, reprimida des de fa gairebé cinquanta anys.

Alí Alí, un farmacèutic de 71 anys, ens explicarà perquè s’ha ofert per ensenyar, de nou, Kurd en una escola on fins ara només s’estudiava l’àrab. Khairir Baran, un jove periodista, narrarà com han posat en marxa la nova televisió kurda. La jove Nunjin Awaz, de només 21 anys, ens mostrarà com viu la seva nova vida de miliciana de l’exèrcit Kurd. Seguirem al grup Celek Piroz Be que, aprofitant la festa d’any nou, podrà cantar per primera vegada en públic cançons tradicionals Kurdes. Finalment, Hanif Mesto, representant del Partit de la Unió Democràtica, analitzarà com s’estan creant les noves estructures polítiques que han d’articular la gestió d’aquests territoris. Una mirada plural i directa sobre revolució silenciosa dels kurds de Síria.

Guió: David Meseguer i Oriol Gracià

Producció Executiva: Samuel Sebastián, Elisenda Trilla.

Direcció: David Meseguer

Càmera: Oriol Gracià.

Durada: 50 min.

Dates d’enregistrament: de l’11 al 27 de març de 2013

Localitzacions:  Regió d’Efrin

Silent Revolution/ La revolta silenciosa– Previous Images from Nezvanova on Vimeo.

Anuncis

4 thoughts on “La Revolta Silenciosa

  1. Retroenllaç: “La revolta silenciosa” tindrà ressò | NEZVANOVA produccions

  2. Retroenllaç: “La Revolta Silenciosa” tindrà ressò | info NEZVANOVA

  3. Retroenllaç: Vacances? | info NEZVANOVA

  4. Retroenllaç: Algunes novetats quant a “The Silent Revolution” | info NEZVANOVA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s